Atgal

Šulinių remontas - kas kaip kodėl?

2024 06 12

Intensyvaus eismo gatvėse veikiami sunkiojo transporto apkrovų komunikaciniai šulinių dangčiai susidėvi, todėl daugeliui net nekyla klausimų, kodėl reikalinga reguliari šulinių priežiūra. Tam yra kelios priežastys:

  • Kelių infrastruktūros ar tinklų atnaujinimas. Gatvės dangos atnaujinimas – puikus pretekstas ir galimybė nuodugniau įvertinti komunikacijų šulinių būklę, atlikti reikalingus remonto darbus, atnaujinti susidėvėjusias konstrukcijas
  • Saugumo užtikrinimas. Reguliariai apžiūrint šulinių dangčius galima pastebėti jų įskilimus ar užraktų nusidėvėjimus. Sulaužyti ar netinkamai įtvirtinti dangčiai gali kelti pavojų eismo dalyviams.
  • Triukšmo mažinimas. Susidėvėjus šulinių dangčių tarpinėms, šuliniai bilda. Tai nėra tik triukšmo taršos keliamas nepatogumas, bet ir viena pirmųjų indikacijų, kad šulinio konstrukcijas reikia nuodugniau apžiūrėti, remontuoti arba keisti.

Vis dėlto įdomiausia, kaip atliekamas šulinių remontas.

Žinoma, kaip ir kiekvienas darbas, šulinių remontas prasideda ne nuo kavutės pertraukėlės sėkmingai parūkius, o nuo rimto planavimo, kaip tokią užduotį įgyvendinti: reikia įvertinti darbų apimtis, suderinti darbų leidimus ir laikiną darbo zonos ženklinimą, kad saugūs būtų ir eismo dalyviai, ir darbus atliekantys darbuotojai. Galiausiai – užsisakyti techniką, medžiagas, suplanuoti žmogiškuosius išteklius.

Atlikus parengiamuosius planavimo darbus, o komunikacijos skyriui išleidus žinutę apie numatomus darbus, susidedame atitvarus, greitį ribojančius ženklus - ir jau galima pradėti dirbti.

  • Aplink šulinį nufrezuojame asfaltą, išvalome asfalto likučius, nuimame dangtį, keičiame susidėvėjusias gelžbetonines konstrukcijas.
  • Įvertiname šulinių žiedų ir perdangų būklę.
  • Tarpus tarp paaukštinimo žiedų ir seno asfalto užliejame greitai stingstančiu mišiniu.
  • Uždedame naują dangtį ir jau tuomet laukiame asfaltuotojų, kurie atvažiuos ir atstatys važiuojamąją dalį.

Vaizdo įrašas trunka viso labo 31 sekundę, tačiau realybėje 1 šulinio remontas trunka 1 - 2 val.

Matydami pranešimus apie atliekamus šulinių darbus būkite atidūs, sumažinkite greitį, gerbkite žmones, dirbančius dėl jūsų saugumo.